ضربات دومچه
یکی از اصطلاحاتی که در میان فارسی زبانان علاقمند به بدمینتون رایج شده است ، ضربات “دو مچه” است. اما این اصطلاح یعنی چی؟!
قبل از اینکه معنی این کلمه را شرح دهیم درمورد یک قانون در این ورزش صحبت می کنیم. ورزش بدمینتون دارای قوانین ساده و قابل درکی می باشد که تقریبا در لحظه لحظه این ورزش باید بکار روند . مثلا زود رسیدن به شاتل یک قانون کلی است! در ارتفاع هرچه بالاتر ضربه زدن یک قانون کلی است.
یکی از ده ها قوانین اینگونه ، این است که بازیکن باید همیشه سعی کند در تمامی فازهای حرکتی از انتقال در زمین تا اجرای ضربه ، راکت او کمترین حرکت را داشته باشد.یا بعبارتی درست تر ، فقط حرکت لازم برای اجرای صحیح تکنیک را به نمایش بگذارد. نه کمتر و نه بیشتر.
گاهی دیده می شود برخی بازیکنان ، بعد از ماه ها تمرین و یاد گیری یک تکنیک ، گاهی از برخورد شاتل به فریم راکت به دفعات بسیار ابراز ناخورسندی می کنند. یکی از دلایل این موضوع حرکت اضافه و بی جهت راکت بخصوص در لحظه ضربه است که بسیاری از بازیکنان در آن لحظه یا “آن” همچنان مشغول حرکت هستند و همزمان ضربه را هم اجرا می کنند. بعلت حرکت بدن ، راکت نیز دارای حرکت اضافه علاوه براجرای تکنیک اصلی بوده و این موضوع سبب ایجاد حرکات نسبی می شود که محاسبات ان از حدی بیشتر برای مغز مشکل یا ناممکن است. چرا که سرعت شاتل ، سرعت حرکت بدن ، سرعت حرکت راکت ، در کنار فشار بدنی و ذهنی باعث می شود محاسبه نقطه برخورد از روی سرعت های نسبی مشکل تر شده و تعداد متغیرها بیش از حد معمول شود و هر متغیر اضافه دیگری از کنترل خارج خواهد بود. نهایتا در بهترین حالت ممکن اگر ضربه از دست نرود یا ناقص اجرا نشود ، به فریم راکت می خورد. بنابراین با توجه به نکات ذکر شده ، باید همیشه راکت کمترین حرکت را داشته یا درست تر بگوییم ، باید فقط حرکت لازم را داشته باشد تا متغیر حرکت های راکت به حداقل برسد و وضعیت لحظه ضربه بیشتر در کنترل بازیکن باشد.
بطور کلی تمام موارد ذکر شده در این مقاله تحت عنوان مهارت راکت زنی یا “Racket Skills” در دنیا بکار می رود.برخی بازیکنان در این زمینه شاخص هستند. مانند پیترگید در آقایان ، مانند راچناک اینتانون در بانوان که البته این نام ها ادامه دارند.در واقع این بازیکنان کنترل کامل روی راکت خود دارند و کوچکترین حرکت راکت آنها تمرین شده و قابل کنترل است.
اما کمترحرکت دادن راکت یک نکته مثبت دیگری هم دارد که ان منتظر نگاه داشتن حریف تا اخرین لحظه یا “آن” برای ضربه کوتاه یا بلند و یا زاویه ارسالی شما می باشد. بسیاری از بازکنان اماتور یا حتی نیمه حرفه ای ضربات بلند و یا کوتاه شان تقریبا قابل تشخیص است. اما وقتی شما برای هر دو نوع ضربه یک نوع حرکت داشته باشید و درلحظه ی اخر ( صدم ثانیه های واپسین قبل از ضربه ) نوع ضربه را مشخص کنید ، کاملا حریف را خلع سلاح خواهید کرد. لازمه ی این کار، تا اخرین لحظه راکت را نزدیک شاتل ( نسبت به شاتل ) ثابت نگاه داشتن است. دراینجا هر گونه حرکت اضافه راکت ، جلوی اجرای ضربه نا مشخص شما را خواهد گرفت.
حال بر گردیم به موضوع اصلی : دومچه یعنی چه؟
به زبان ساده به ضرباتی که دارای دو بار حرکت مچ به نشانه ضربه باشند بطوریکه بار اول آن مجازی و فریب دهنده است و بار دوم ان ضربه اصلی .
بازیکن باید ابتدا طبق اصل گفته شده در بالا حرکت اضافه راکت را با تمرین حذف کنید و کنترل کامل راکت را بدست بگیرد.سپس راکت را به شاتل نزدیک کنید و سرعت آن را با شاتل ثابت نگاه دارد… در همین لحظه با مچ بدون آنکه راکت به شاتل در حال حرکت برخورد کند ، کمی راکت را به زاویه ای که به شاتل برخورد نکند و سمت دیگری را نشانه رود حرکت داده ، بلافاصله راکت را که هنوز نزدیک شاتل می باشد را با حرکت دوم مچ ، به زاویه ای دیگر بفرستید. با این کار نه تنها حریف را تا اخرین لحظه منتظر نگاه داشته اید ، بلکه با حرکت مچ اول او را به اشتباه انداخته و با حرکت مچ دوم کاملا حریف را ( اگرمغلوب نکنید ) مستأصل می کنید. بنابراین لازمه حرکات دومچه ابتدا مهارت اولیه کنترل راکت و حذف حرکات اضافی در راکت ( ناشی از حرکت بدن و یا حرکت خود دست ) و مهارت سریع و دقیق حرکت مچ می باشد که با تمرین زیاد ، در اجرای این ضربات مشکلی نخواهید داشت.
فرق بازیکنان تراز اول جهان در اجرای ضرات دراپ ، اسمش و غیره نیست…! بلکه در اجرای متفاوت این ضربات و فریب دادن حریف است.
در ادامه به فیلمی که یک مثال از حرکت دو مچه را نشان می دهد ملاحظه می کنید.
دانلود فایل با حجم ۰٫۹ مگابایت
همچنین در فیلم یک بازی نمایشی بهترین های دو نفره جهان که بازیکنان به عمد تکنیک خود را به نمایش می گذارند بارها می توانید اجرای ضربات دو مچه را مشاهده کنید
دانلود فایل با حجم ۱۶٫۹ مگابایت
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
آقایان
1 موموتا از ژاپن 2 چوو تین چن از چین تایپه 3 ویکتوز اکزلسن از دانمارک
بانوان
1 چن یو فِی از چین 2 تای سو یینگ از چین تایپه 3 آکانه یاماگوچی از ژاپن
بروز رسانی 1398/11/15
آقایان 1 امیر جباری 309 جهانی 2 سروش اسکندری 585 جهانی
1 ثریا آقایی 107 جهانی 2 ثمین عابد خجسته 168 جهانی 3 نسیم صفایی 434 جهانی
Sponsored by C.B.C 2019 All Rights Reserved